In English In Italiano Auf Deutsch
Bazylika otwarta codziennie od 6:00 do 19:00
Sekretariat Sanktuarium:
Kancelaria Parafialna:
Sklepik z pamiątkami:
Dom Pielgrzyma:
Restauracja św. Józefa:
62 7 575 822 / 8.00 - 13.00
789 087 043 / 10.00 - 12.00, 16.00 - 18.00
797 630 389 / 10.00 - 16.00
510 733 166 / 8.00 - 21.00
604 844 368 / 12.00 - 16.00
top
/ Home / Marzec ze św. Józefem

5 marca

Ciastka św. Józefa

Ciastka św. Józefa

Ciastka sw. Józefa zwane też pączkami św. Józefa (choć ciasto bliższe jest znanym nam ptysiom niż pączkom…) tradycyjnie wypieka się we Włoszech 18 marca. Ich oryginalna nazwa brzmi: Zeppole di San Giuseppe.

A oto przepis na nie:

Składniki na ciasto parzone:

  • 300 ml wody
  • 225 g mąki pszennej
  • 140 g masła
  • 350 g jajek (mniej więcej 6 niedużych)
  • szczypta soli

Ponadto:

  • cukier puder - do oprószenia po wystudzeniu
  • wiśnie z gęstego syropu lub zalewy

W garnku zagotować wodę z masłem i szczyptą soli. Zmniejszyć ogień i na wrzątek jednym ruchem wsypać przesianą mąkę, cały czas energicznie mieszając. Ucierać ciasto, aż będzie gładkie i zacznie odstawać od ścianek garnka. Wystudzić.

Po tym czasie ciasto zmiksować z wbijanymi kolejno jajkami, dodając kolejne jajko po zmiksowaniu uprzedniego. Gotowe ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskać okręgi o średnicy około 8 cm, pozostawiając między nimi przerwy (urosną).

Piec w temperaturze 200ºC przez około 25 minut. Wyjąć, wystudzić na kratce.

Krem budyniowy:

  • 500 ml mleka
  • pół laski wanilii
  • 4 duże żółtka
  • 50 g mąki pszennej
  • 120 g drobnego cukru do wypieków

W garnuszku zagotować mleko z ziarenkami wanilii. Doprowadzić do wrzenia i odstawić na bok. Cukier utrzeć z żółtkami do białości (np. mikserem z końcówką do ubijania białek), wsypać mąkę i dalej miksować, aż do uzyskania gładkiej pasty. Pastę wlać do ugotowanego mleka, wymieszać do rozpuszczenia grudek. Postawić na palnik (średnia moc) i zagotować, cały czas mieszając. Gotować, przez około dwie minuty, do zgęstnienia kremu. Przykryć folią spożywczą, w taki sposób by dotykała powierzchni kremu, by nie utworzył się kożuch. Całkowicie wystudzić. Upieczone ciastka oprószyć pudrem, na każde przy pomocy rękawa cukierniczego wycisnąć krem budyniowy, ozdobić wiśnią. Z przepisu otrzymuje się około 25 ciastek.